D-A-D

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra D.A.D)
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
For alternative betydninger, se DAD. (Se også artikler, som begynder med DAD)
D-A-D
D-A-D på Ilosaarirock Festival 2012
Information
Pseudonym Disneyland After Dark, D:A:D, D.A.D.
Oprindelse København, Danmark Danmark
Genre Hård rock, cowpunk, Glam metal.
Aktive år 1982–nu
Pladeselskab Mermaid (2011–nu)
EMI (1991–2009)
Medley (1989–1991)
Mega (1985–1987)
Warner Bros. (USA) (1989–1992)
Medlemmer Jesper Binzer
Jacob Binzer
Stig Pedersen
Laust Sonne
Tidligere medlemmer Lene Glumer
Peter Lundholm Jensen
Eksterne henvisninger
http://www.d-a-d.com/

D-A-D er en dansk rockgruppe, der blev dannet i 1982 af Jesper Binzer (vokal/rytme-guitar), Stig Pedersen (bas/back-up vokal) og Peter Lundholm Jensen (trommer) under navnet Disneyland After Dark.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stig Pedersen var manden der tog initiativ til hele grundlæggelsen af D-A-D, da han ringede til Jesper Binzer for at høre om de skulle lave et band. I begyndelsen var Pedersens daværende kæreste Lene Glumer også med i bandet som sanger. Hun forlod dog gruppen efter den første koncert 3. december samme år. Bandet udviklede deres egen særlige country-agtige lyd (cowpunk), men manglede stadig noget. Det fandt de i Jespers yngre bror Jacob Binzer (guitar), som kom med til en koncert den 3. marts 1984 og derefter langsomt blev en fast del af bandet. Således opfatter de fire medlemmer den 3. marts 1984 som deres fødselsdag, da de der for første gang spillede sammen offentligt. De begyndte med at spille på små klubber og lokale spillesteder i København, hvor de hurtigt fik en trofast fanbase takket være deres energiske liveoptrædener og humoristiske tilgang til rockmusikken. Den 18. april 1985 optrådte de i ungdomsprogrammet Kajplads 114 – Ungdomskanalen med nummeret "Up, up over the mountain top".

Deres debutalbum Call of the Wild blev udgivet i 1986, og de opnåede hurtigt en loyal fanbase. Albummet blev godt modtaget i Danmark og introducerede deres karakteristiske lyd, som kombinerede elementer af punk, country og klassisk rock.

Navnet "Disneyland After Dark" var oprindeligt en hyldest til deres legesyge og fantasifulde stil, men det førte til juridiske problemer med The Walt Disney Company. I forbindelse med udgivelsen i 1987 af deres anden plade D.A.D. Draws a Circle ændrede gruppen navn til netop D.A.D. for at undgå en konflikt med Disney. Først blev navnet forkortet til akronymet D.A.D., og senere via D:A:D til det nuværende D-A-D. Dette skift symboliserede endvidere en ny start for bandet.

Deres internationale gennembrud kom med albummet No Fuel Left for the Pilgrims fra 1989, som indeholdt hits som Sleeping My Day Away. Albummet blev godt modtaget og etablerede dem som en af de førende rockbands i Europa, og samme år fik gruppen en pladekontrakt med Warner i USA. Succesen med dette album førte til omfattende turnéer i Europa og USA, og bandet blev kendt for deres energiske og underholdende live shows.

Efter succesen med "No Fuel Left for the Pilgrims" udgav D-A-D albummet "Riskin' It All" i 1991. Dette album indeholdt hits som "Bad Craziness" og "Laugh 'n' a 1/2" og cementerede bandets position som et af Danmarks førende rockbands. Albummet blev efterfulgt af omfattende turnéer i både Europa og USA.

Midt i 1990'erne ændrede D-A-D deres musikstil lidt og inkorporerede mere hårde rockelementer i deres musik. "Helpyourselfish," udgivet i 1995, reflekterede denne stilændring og indeholdt sange som "Reconstrucdead" og "Helpyourselfish". Albummet blev godt modtaget af fans og kritikere og fortsatte med at udvide deres fanbase.

I 1997 udgav D-A-D albummet "Simpatico," som markerede en tilbagevenden til en mere melodisk rockstil. Albummet indeholdt singler som "Home Alone 4" og "Naked (But Still Stripping)," og det blev endnu en succes for bandet.

I 1998 stoppede trommeslager Peter Lundholm Jensen og blev i 1999 erstattet af Laust Sonne, da førstnævnte ønskede at forfølge en karriere som ingeniør.

D-A-D startede det nye årtusinde med albummet "Everything Glows," som blev udgivet i 2000. Albummet markerede en modenhed i deres lyd og indeholdt populære numre som "Everything Glows" og "Nineteenhundredandyesterday."

I 2002 udgav de "Soft Dogs," som fortsatte deres succes og viste deres evne til at forny sig selv. Albummet havde en blødere og mere eksperimenterende lyd, og det indeholdt hits som "Soft Dogs" og "The Road Below Me."

"Scare Yourself," udgivet i 2005, bragte en mere aggressiv lyd tilbage til D-A-D's repertoire. Albummet indeholdt titelsangen "Scare Yourself" samt "Camping in Scandinavia" og blev godt modtaget af både kritikere og fans.

Bandets 11. studiealbum, "DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK," blev udgivet i 2011. Dette album blev betragtet som en tilbagevenden til deres rå rockrødder og indeholdt singler som "I Want What She's Got" og "We All Fall Down."

I 2019 udgav D-A-D deres album "A Prayer for the Loud," som blev mødt med stor entusiasme fra både kritikere og fans. Albummet indeholder sange som "Burning Star" og "Nothing Ever Changes," og det markerede en fortsat stærk tilstedeværelse på rockscenen.

Musikstil[redigér | rediger kildetekst]

D-A-D's musikstil er karakteriseret ved en unik blanding af forskellige rockgenrer, der skaber en energisk og melodisk lyd. D-A-D's tidlige musik blev beskrevet som cowpunk, en fusion af punk rock og country. Dette er særligt tydeligt på deres debutalbum "Call of the Wild" og på sange som "Riding with Sue," som indeholder humoristiske tekster og en punk-inspireret energi.

Bandets stil har udviklet sig over tid fra de tidlige cowpunk-dage til en mere poleret hard rock-lyd. D-A-D er senere primært kendt som et hard rock-band. Deres musik indeholder kraftige guitarriffs, stærke rytmer og høj energi. Sange som "Sleeping My Day Away" og "Bad Craziness" er eksempler på deres klassiske hard rock-lyd.

I deres tidlige karriere, især på albummet "No Fuel Left for the Pilgrims," udviste D-A-D elementer af glam rock med fængende melodier, flamboyante scenekostumer og en legende tilgang til musikken. Bandet har også inkorporeret blues rock-elementer i deres musik. Sange som "Laugh 'n' a 1/2" viser deres evne til at blande blues-rytmer med deres signatur hard rock-lyd.

D-A-D er kendt for deres dynamiske og energiske liveoptrædener, og de har spillet på mange store festivaler, herunder Roskilde Festival og Wacken Open Air. Deres legacy som et af de mest ikoniske danske rockbands er sikret gennem deres vedvarende popularitet og indflydelse på nye generationer af musikere.

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: D-A-Ds diskografi.
Studiealbum

Turnéer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]