Aleksandr Adabasjan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aleksandr Adabasjan
Personlig information
Fulde navn Aleksandr Artjomovitj Adabasjan
Født 10. august 1945 (78 år) Rediger på Wikidata
Moskva, Rusland Rediger på Wikidata
Nationalitet Sovjetunionen
Rusland Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Stroganov Moskva Statsuniversitet for kunst og industri Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, filminstruktør, manuskriptforfatter, skuespiller, instruktør Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Fædrelandets fortjenstordens medalje af 1. klasse
Russisk Æreskunstner
förtjänstfull konstnär i Ryska SFSR[1] Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Aleksandr Adabasjan (russisk: Алекса́ндр Артёмович Адабашья́н) (født den 10. august 1945 i Moskva i Sovjetunionen) er en sovjetisk og russisk filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller.

Aleksandr Adabasjan blev født i Moskva i en armensk familie, hvor faren var embedsmand i byggeministeriet og moren tysklærer.[2] Ifølge ham selv er han opvokset i russisk kultur og taler ikke armensk, ligesom han kun har besøgt Jerevan to gange.[3]

Han blev optaget på Moskva Stroganov Statsuniversitet for Kunst og Industri i 1962. Studierne blev fra 1964-67 afbrudt af militærtjeneste, men blev sener afsluttet. Under studierne mødte han Nikita Mikhalkov og medvirkede som dekoratør i dennes afgangsfilm. Herefter samarbejdede Adabasjan jævnligt med Mikhalkov og var involveret i dennes produktioner som bl.a. manuskriptforfatter, art director, skuespiller m.v. Han har også løbende samarbejdet med andre instruktører som Georgij Danelija, Andrej Kontjalovskij, Sergej Solovjov og Dunja Smirnova.

Han har selv instrueret to spillefilm: en russisk/fransk co-produktion Mado, poste restante blev nomineret til en César Award i 1991 som bedste debutfilm[4]) og Azazel, en mini-serie med en filmatisering af Boris Akunins detektivroman af samme navn. Udover værkerne som instruktør har Adabasjan spillet i en række film, ofte i komiske roller, herunder som Barrymore i den sovjetiske filmatisering af Baskervilles hund (1981). Andre notable roller er rollerne som Timofejev i Pjat vetjerov (da.: Fem nætter, 1979) og Berlioz i Master i Margarita (da.: Mesteren og Margarita).

I 1997 og 1998 instruerede Adabasjan opsætningen af to operaer: Boris GodunovMariinskij-teatret og KhovansjtjinaLa Scala.[2] Han har endvidere arbejdet som indendørsdesignet af flere restauranter i Moskva.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Som instruktør
Som skuespiller
Som manuskriptforfatter
Som scenograf


Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ a b Opslag "Adabasjan, Aleksandr Artemovitj" Arkiveret 2016-03-24 hos Wayback Machine i den russiske teaterencyklopædi
  3. ^ Aleksandr Adabasjaan: "Imperier kollapsede grundet misforståede idéer om frihed", interview med The Voice of Armenia, 25. juni 2013 (russisk)
  4. ^ "Palmarès — Alexandre Adabachian". Arkiveret fra originalen 2014-08-12. Hentet 2015-12-05.
  5. ^ Мишустин поздравил Александра Адабашьяна с 75-летием
  6. ^ Мадо: До востребования (1990)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]