Spring til indhold

Brugerdiskussion:Jobberavn

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjerteligt velkommen til den danske Wikipedia, Jobberavn!
Jeg håber, at du vil trives her. Brug venligst 10 minutter på at læse denne velkomst; den vil hjælpe dig med at komme i gang.

Du kan starte med at læse vores fulde velkomst, og læse punkterne nedenfor.

Hvis du har brug for yderligere hjælp, besøg da gerne hjælpe- og chatkanalen, hvor du kan få et svar meget hurtigt.

Sidst, men ikke mindst, er du velkommen til at læse vores politikker og normer, for at sikre dig at du ikke bryder dem ved et uheld.

Med venlig hilsen Knud Winckelmann 7. maj 2010, 16:23 (CEST)[svar]
Hej Jobberavn. Jeg har opdaget, at dine redigeringer er i strid med vores politikker og normer.
Jeg vil derfor henlede din opmærksomhed på, at tests, nonsens, jokes, chikane, reklamer og fejlagtige oplysninger ikke er velkomne. Måske var det ikke tilsigtet. I så fald vil jeg foreslå dig at læse følgende links med gode råd for at undgå gentagelser.


Hvis du har lyst til at eksperimentere, brug Sandkassen.

På forhånd tak, Pugilist (diskussion) 21. jun 2014, 20:37 (CEST)


Jens Munk var født i 1579 i Norge. Han var søn af Erik Munk som ejede len. Sammen med sin mor flyttede han til Frederiksstad da hans far blev fængslet. Han var drog til søs i 1591 og vendte tilbage til Danmark i 1598. Han arbejdede for Danmarks handelsflåde som skriver indtil 1608. Igen i 1608 sejlede han afsted i en båd han selv havde købt. Det endte med at hans skib sank og han vendte fattig hjem til Danmark i 1609. Han blev hyret af kong Christian 4. i 1610 hvor han blev sat til at udforske Nordøstpassagen for at finde en vej østpå over Rusland og undersøge mulighed for hvalfangst. Da kalmarkrigen brød ud i 1611 blev han udnævnt som søkaptajn og var næstkommanderende på fregatten Hærringnes. I 1618 blev Jens sat til at kommandere en ekspedition gennem nordvestpassagen over Nordamerika for at finde en kortere vej til Indien. På trods af at ekspeditionen ikke bar frugt valgte kongen igen i 1619 at sende Jens Munk afsted med to skibe for at finde en vej gennem

Fil:Udklip .png
Øen hvor Jens Munk

nordvestpassagen. Besætningen på de to skibe måtte dog overvintre ved Churchillfloden og i løbet af vinteren døde 61 mand så der til sidst kun var Jens Munk og tre andre besætningsmedlemmer. De tre sejlede det mindste af de to skibe tilbage til Bergen og Jens Munk blev arresteret og smidt i fængsel for spild af kongens skibe. Senere fik kongen ham dog frigivet i håbet om at Jens kunne lede endnu en ekspedition, men Jens var på dette tidspunkt for svag. I 1624 udgav Jens Munk en bog der beskriver sin rejse. Denne bog havde stor indflydelse på at kong Christian 4. droppede sine ambitioner om at kolonisere de arktiske områder. Jens Munk døde i 1628 efter han var blevet skadet af at have deltaget i 30 års krigen, igen som søkaptajn.

Hans rejse til nordøstpassagen[rediger kildetekst]

Jens Munk drog i 1609 sammen med københavneren Jens Hvid ud på fangstrejse til Novaja Zemlja. Det endte skidt syd for Kolgujew mellem Kola og Waigatz. Besætningen måtte tage til Arkhangelsk som er en by i Rusland. I 1610 blev Jens Munk dog sendt på ekspedition endnu engang, men her er der sparsomme oplysninger, men han nåede ikke sit mål og måtte sejle til Kilden som var en handelsplads på Kola halvøen.

Jens Munk i Kalmarkrigen 1611-1613[rediger kildetekst]

Christian IV erklærer pludseligt krig mod Sverige, da Sverige forsøgte at bryde handlen med Rusland. Jens Munk bliver den. 1 marts 1611 udnævnt til kongelig søkaptajn, hvor han er er en tid næstkommanderende på fregatten Heringnæs og han blev senere udnævnt til chef på krigsskibet ”Den sorte Hund”. D. 3 maj 1611 angriber danskerne den svenske by Kalmer. Han spiller også en stor rolle under belejringen af Elfsborg ved Götaelvens munding, hvor den svenske orlogsflåde ligger.

Krigen slutter i 1613 med en fredslutning i Knærød. Jens Munk håber på at modtage hans fars frataget adelsbrev, men uden succes. Han opgiver håbet om at genoprette hans families ære og gifter sig så derefter. Han fortsætter derfor i flåden og gør senere flere rejser i kongens tjeneste.

Jens Munk i 30 årskrigen[rediger kildetekst]

Efter den mislykkede polarrejse, deltog Jens Munk som søkaptajn i 30-årskrigen. Han ledte blandt andet en blokade på floden Weser i 1626-27 og deltog i angreb på Wallensteins tropper. Wallenstein var kejserlig general og var leder af en troppestyrke. Munk døde i juni samme år, som tænkes at være pga. skaderne fra kampen nogle få måneder tidligere.

Polarekspeditionen[rediger kildetekst]

Den 9. maj 1619 sejlede Jens Munk skibene fregatten Enhjørning og jagten Lamperen af sted mod Hudsonbugten som kaptajn. Formålet var at finde en ny søvej til Indien gennem Nordvestpassagen.

Jens Munk og resten af besætningen nåede til Hudsonbugten i Canada, men da vinteren var ovre døde 61 mænd af skørbug, hvilket kun efterlod Jens munk og to andre besætningsmedlemmer.

Jens Munks skibe

De sejlede hjem til Bergen med det mindste skib, Lamperen, hvor de fik en brutal modtagelse af lensmanden i Bergen. Han kastede Jens Munk i fængsel for at spilde kongens skibe og mænd. Derefter fik kongen frigivet Jens Munk i håb om en ny ekspedition, men Jens Munk var så svækket, at det aldrig blev til noget

Om Jens Munk[rediger kildetekst]

Hej Jobberavn. Jeg kan se, at du skriver på en tekst om Jens Ravn. Er du godt klar over, at der allerede er en artikel om ham? Det var måske bedre at udvide den frem for at skrive en parallel artikel.

I øvrigt vil jeg gerne nævne, at den "kladde", du skriver på, egentlig ikke hører hjemme her på siden. Den er til for at andre kan kommunikere med dig om din indsats generelt på Wikipedia. Kladder og lignende kan med fordel skrives i din sandkasse. Der kan du (stort set) boltre dig som du vil og så senere lægge det færdige resultat ind på en artikel. Med venlig hilsen Arne (Amjaabc) (diskussion) 26. feb 2016, 16:55 (CET)

Nu opdager jeg, at du faktisk allerede har skrevet lidt i sandkassen. Jeg vil godt hjælpe dig med at flytte teksten herover til sandkassen, så du kan arbejde videre der. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 26. feb 2016, 16:59 (CET)