Diskussion:Glas

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Bør massefylden ikke være 2300 kg pr. m3 - snarere end 2300 k pr. m-3?

Se også den franske parallel-artikel: Verre, specielt afsnittet "Structure de verre" angående glassets amorfe struktur.

Sten Porse 16. januar 2004 kl. 09:47 (CET)

Flydende eller ej[rediger kildetekst]

Jeg vil gerne bringe det til diskussion om "flydende glas" er en vandrehistorie, da jeg har hørt modsat i flere dokumentarudsendelser på bl.a. Discovery. --Zep73 29. dec 2006 kl. 19:35 (CET)

Iflg. en:Glass, afsnit 8.1, Behaviour of antique glass er det også en skrøne. To regulære årsager til ujævnt glas er nævnt. Jeg er ikke fagmand, men argumenterne har overbevist mig. G®iffen 30. dec 2006 kl. 11:06 (CET)
Discovery er ikke nogen seriøs kilde for noget som helst. De vælger altid den bedste af to historier udenhensyn til sandheden. HansJensen 30. dec 2006 kl. 12:00 (CET)
I min verden er glas en underafkølet væske. Når den ikke er flydende skyldes det, at glas, ligesom andre silikatsmelter f.eks. lava (eller andre amorfe polymerer), har en "yield strength" (jeg kender ikke det danske udtryk), der er den kraft der skal til at forårsge flydning. Dennne styrke er af overordentlig stor betydning under krystallisation i magmakamre, idet den kan forhindre at de dannede krystaller synker til bunds (flyder op) i magmakammeret og forårsager en fraktionering af magmaet (den vigtigste proces til dammelse af silikatrige magmaer). Hvis I ikke tror mig, så skal jeg nok finde kilder:-)--Lcl 21. jan 2007 kl. 19:03 (CET)
Jeg skylder måske, at tilføje, at yiels strengt ikke alene er knyttet til væsker--Lcl 21. jan 2007 kl. 19:12 (CET)

[1]

Ifølge et program jeg så i tv fra en russisk "vindues fabrik" bliver glas tykkere i bunden efter lang tid. Glasmagerne (hedder de det?) sagde myten var sand men at det tog meget lang tid og stort set ikke kunne måles. Eftersom de lever af at lave ruder er jeg sikker på de ved hvad de taler om. Programmet blev vist på BBC men hvad det hed ved jeg ikke.
Lcl: I følge en af henvisningerne i artiklen er "The use of the term "supercooled liquid" (...) considered by many to be an unfortunate misnomer that should be avoided."
Sylvester: At roomtemperature, the dynamic viscosity of glass i s about 10^20 [dPas]. Given this extremely high viscosity at roomtemperature, it would take more than earth's age for "flow" effects to become visible to the naked eye. The thicker bottom in old glasspanes is due to the technique present at the time of fabrication. (Skrev 130.225.83.128 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)