Diskussion:Janteloven

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Har fjernet den nederste paragraf, da dets tone efter min mening ikke hørte hjemme i en leksikal artikel. Har desuden tilføjet et afsnit om jantelovens faldende indflydelse i den mere moderne verden, da det "smalltown community" Sandemose baserede den på nu næsten er en saga blot. preisler

Jeg er meget uenig i, at jantelovens indflydelse skulle være faldende. Det handler jo om, at det i Danmark ikke er tilladt at være anderledes, og årsagen er, at danskerne som befolkningsgruppe er meget ensartede. Derfor vil enhver, der er en smule anderledes, være meget synlig. Sådan er det stadig. Spørg bare de piger, der går med tørklæde eller de mødre, der ikke vil sende sine børn i dagpleje, men foretrækker at passe dem selv. --Lars Helbo 7. okt 2005 kl. 09:43 (CEST)
Janteloven lever i bedste velgående, hvis man ser på pressens behandling af Michael Rasmussen i forbindelse med Tour de France. Maltesen 25. juli 2007 kl. 22.00 (CEST)
Det konkluderende afsnit om jantelovens danske relevans har jeg tilladt mig at slette, da det virker som et fremmedlegeme i forhold til resten af teksten, der omhandler en skønlitterær bog. - Istedet kunne der skrives et beskrivende afsnit om brugen af begrebet "jantelov" i den danske debat. Politiske statements fra den ene eller anden side er naturligvis uønskede. --Anjoe (Anders) 7. okt 2005 kl. 10:45 (CEST)
Burde artiklen ikke også indeholde en henvisning eller sammenligning i forhold til Den Grimme Ælling? --Lars Helbo 7. okt 2005 kl. 10:48 (CEST)

Jesus og Janteloven[rediger kildetekst]

10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

var det ikke den pargraf som Jesus var i konflikt med?

Baggrund for Janteloven[rediger kildetekst]

På følgende web-adresse har jeg sakset nedenstående beskrivelse af Jantelovens baggrund og tilblivelse. http://www.danbbs.dk/~erikoest/jantelov.htm#baggrundsinformation

Der er ikke angivet nogen kilde på den historie om en "amputeret udgave" af Janteloven. Jeg har tidligere skrevet en mail til personen bag hjemmesiden men aldrig fået et svar. Nogen blandt Wiki-folket der har hørt tale om dette??

Mvh. Anders B.

Janteloven, som den kendes i dag, er i virkeligheden en amputeret udgave af den ægte jantelov.

Forfatteren Aksel Sandemoses far var driftsleder på en fabrik og en stærk formand for afholdsforeningen i Nykøbing Mors. Aksel Sandemose begyndte tidligt at drikke og fortsatte, til han døde.

Han ændrede den ægte jantelov, der findes i faderens dagbog. Den ægte jantelov lyder:

   Du skal ikke tro, du er noget, når du drikker. Du skal ikke tro, du er 

lige så meget som os, når du drikker. Du skal ikke tro, du er klogere end os, når du drikker. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os, når du drikker. Du skal ikke tro, du ved mere end os, når du drikker. Du skal ikke tro, du er mere end os, når du drikker. Du skal ikke tro, at du duer til noget, når du drikker. Du skal ikke le ad os, når du drikker. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig, når du drikker. Du skal ikke tro, du kan lære os noget, når du drikker. (Skrev 84.238.10.216 (diskussion • bidrag) 14. aug 2007, 17:57. Husk at signere dine indlæg.)

Kommentar: Faderens dagbog er ikke nogen 'ægte' jantelov, men notater som faderen har skrevet i netop sin dagbog - det blev først til en Jantelov i Sandemoses bog hvor hovedpersonen Jante anvendte den. Faderens notater har ikke noget med denne Jante at gøre. De tjente kun som inspiration til sønnens skriverier. Randi Larsen, mag.art. i nordisk litteratur (Skrev 213.66.151.28 (diskussion • bidrag) 3. jan 2011, 15:22. Husk at signere dine indlæg.)

Dur eller duer[rediger kildetekst]

En anonym bruger har rettet "duer" i 7. lov til "dur". Bare for en ordens skyld, så tillades begge stavemåder iflg. Dansk Sprognævn: Ofte stillede spørgsmål (se under "nås"). --Arne (Amjaabc) 24. aug 2008, 00:32 (CEST)

Er janteloven stadig gyldig?[rediger kildetekst]

Sådan et spørgsmål kan besvares på to planer: Enten 1. Er Sandemoses ide og formulering forældet eller gyldig i nutiden? Eller 2: Er det formålstjenligt at tale om janteloven idag, eller er Sandemoses begreb faldet for aldersgrænsen, således at man gør klogt i at bruge andre sproglige eller associative udtryk til at beskrive det, Sandemose havde i tankerne?

Jeg tror at svaret på punkt 2 må blive at Janteloven er ophævet! Det er blevet umoderne og latterligt at nævne janteloven idag. Et flertal af danskere opfatter Sandemoses idé som en slags vittighed, der ikke må bruges udover den grænse, hvor alle kender den. --Cayrouses (diskussion) 4. jul 2019, 23:15 (CEST)

De sproglige udtryk, der har været moderne, men som er i færd med at blive glemt, de figurerer stadig i ordbøger og wikipedier. Det er vel muligt at måle deres aftagende notabilitet, ved at analysere ordets optræden på internet og andre medier. Men det kræver at der er et menneske, der foretager denne måling - og det er i modstrid med at fænomenet er på vej mod glemslen. Janteloven er muligvis på vej mod international notabilitet? Ligesom fænomenet "hygge". I så fald vil der sikkert komme en boomerang-effekt tilbage til Danmark og så vil Janteloven genopstå på et højere plan. Ikke som et modeudtryk, der bruges fordi det er nyt, men som en nødvendig brik i tilværelsens puslespil. --Cayrouses (diskussion) 6. jul 2019, 16:05 (CEST)