Diskussion:Mars-programmet (USSR)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Rumfart, et forsøg på at koordinere oprettelsen og udbyggelsen af rumfartsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse start på vurderingsskalaen. Se kommentarer om vurderingen.

Kan det tænkes at den "Type II"-bane mellem Jorden og Mars der omtales, er det samme som en Hohmann-bane? spurgte Peo 11. jan 2007 kl. 15:24 (CET)

Det var også min tanke, men hvad kaldes så "Type I"-banen? Bogen:"Wilson, A: Solar System Log, 1987, Jane's, ISBN: 0-7106-0444-0" skriver:"A Type II path sends the probe halfway around the Sun, resulting in a long flight time. Some payload could however be sacrificed to make way for extra upper-stage propellant, permitting the probe to travel faster without having to journey halfway around the Sun. This quicker route, known as a Type I trajectory, shortens the transit time". Der er en tegning af Mariner 2, der opsendes d. 27. august og passerer Venus d. 14. december. Det ligner 120° og kaldes for "Type I trajectory". Hilsen Necessary Evil 11. jan 2007 kl. 17:41 (CET)
Type II-banen er i hvert fald en Hohmann-bane og er den der bruges klart oftest. Jeg kunne dog ikke umiddelbart finde et sted hvor der direkte siges at det er det samme. Det lader til det er en amerikansk konvention at bruge type-x om diverse baner. Der findes i hvert fald også type IV. Type 1 er afbilledet på denne side. Der står dog ikke andre navne for den.
Her er i øvrigt en animation af en bane jeg stødte på der nok ikke har et generelt navn(Rosettas). Lidt mere kompliceret.
Animation af Rosettas bane Elentirmo 12. jan 2007 kl. 05:15 (CET)
Vil det være forkert at kalde "Type I trajectory" for en modificeret Hohmann-bane??--Necessary Evil 12. jan 2007 kl. 09:49 (CET)
Det foresvæver mig at jeg har læst noget om at type I og II har noget at gøre med om man gennemløber mere eller mindre end halvdelen af den ellipsebane der "forbinder" de to planetbaner der skal flyves imellem — desværre kan jeg bare ikke finde det i de bøger der er mine "hovedmistænkte" for den oplysning. Hvis det passer, er den perfekte Hohmann-bane faktisk et grænsetilfælde mellem type I og II.
Jeg har stillet spørgsmålet på et rumfarts-relateret forum, så lad os se hvad der dukker op af svar... sa'e Peo 12. jan 2007 kl. 11:13 (CET)
Og så kom der svar: Reglen med mere eller mindre end et halvt baneomløb er korrekt, og Hohmann-banen er grænsetilfældet mellem type I og II. Det generelle princip synes at være, at en type -bane medfører omløb omkring Solen (eller hvad det nu er for et fælles, centralt himmellegeme det hele foregår omkring). Så vidt jeg kunne se på Rosetta-animationen gennemfører den knap 9 halve omløb, og bliver derfor en type IX-bane... sa'e Peo 13. jan 2007 kl. 11:17 (CET)
Men så vil Type II skulle gennemføre = 1 helt omløb om Solen, og det var jo kun et halvt! Og Type I skulle være ½ omløb, det var det ikke.
Det har noget at gøre med, hvor mange gange man krydser eksempelvis marsbanen: type I krydser én gang, type II krydser to gange. Men hvordan oversættes det til Hohmann-baner? Necessary Evil 13. jan 2007 kl. 15:30 (CET)
Som jeg har forstået det er det sådan her: Type to krydser ganske rigtigt to gange, men Hohmann banen er grænsetilfældet mellem type 1 og 2. Det vil sige at de to gange i dette tilfælde falder sammen i et punkt. Ligesom når en andengradsligning kun har en løsning.
Dette betyder at type 1 er 0-0,5 omløb, type 2 er 0,5-1 omløb, type 3 er 1-1,5 omløb osv. Elentirmo 15. jan 2007 kl. 18:07 (CET)