Spring til indhold

Kaj Henning Schmidt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kaj Henning Schmidt (født den 22. juni 1920, død den 21. juni 1999) var en dansk modstandsmand og senere lærer[1], han planlage sabotager og stod for nogen af BOPAs største aktioner, blandt andet sabotagen mod Radiofabrikken Always.[2] Han havde dæknavnet Niels.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Schmidt tog i 1939 til Finland med en kammerat for at blive frivillig i Vinterkrigen, men blev ikke hvervet. Da den tyske besættelse af Danmark begyndte, befandt Schmidt sig i Sverige, hvorfra han forsøgte at komme til Norge for at deltage i modstandskampen der. Dette lykkedes dog ikke. I Danmark kom han med i modstandsgruppen BOPA, hvor han blev gruppeleder og var med til at planlægge og udføre flere store sabotageaktioner. Blandet andet var han med i sabotagen mod Radiofabrikken Always, og han smuglede sammen med en kammerat 75 kg sprængstof ind på våbenfabrikken Riffelsyndikatet, hvor han arbejdede som værktøjsmager.[3]

Han flygtede efter flere store aktioner til Sverige, men vendte tilbage og blev anholdt på Anholt af en dansk betjent den 12. januar 1944. Han var i Frøslevlejren krigen ud. Efter krigen levede Schmidt en omflakkende tilværelse, indtil han valgte og læse til lærer på Københavns Aftenseminarium. Efter en hjerneblødning kom Schmidt i 1998 på plejehjemmet Bernadottegården, hvor han afgik ved døden nogle år efter.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Kaj Henning Schmidt i Frihedsmuseets modstandsdatabase

  1. ^ Modstandsdatabasen
  2. ^ Aage-straffe.dk Arkiveret 3. december 2013 hos Wayback Machine, afsnit om "Niels"
  3. ^ Aage-straffe.dk Arkiveret 3. december 2013 hos Wayback Machine - Vagabond - Kapitel 3
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi