Karby Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Karby Kirke
Karby Kirke på Mors
Generelt
Opført o. 1200
Geografi
Adresse Næssundvej 472
7960 Karby
Sogn Karby Sogn
Pastorat Sydvestmors Pastorat
Provsti Morsø Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Morsø Kommune
Eksterne henvisninger
www.svmp.dk
Oversigtskort

Karby Kirke er en middelalderkirke i Karby Sogn i Morsø Kommune.

Kirken består af skib og kor med apsis, tårn mod vest, sidefløje mod nord og syd, og våbenhus mod nord. Skib og kor med apsis er fra romansk tid (omtrent 1200). Skib og kor væsentlig af rå granit, apsis af hugne granitkvadre.

I slutningen af Middelalderen er skibet forlænget betydeligt mod vest, med røde mursten (der også er benyttet ved senere ombygninger), ligesom tårnet, af granit og mursten og med hvælvet underrum, er tilføjet.

Apsis, der oprindelig har været rigt udsmykket med rundbuefrise, søjler og ornamenterede vinduesindfatninger, er blevet ødelagt ved senere ombygninger. Skib og kor har fladt loft ligesom den sydlige sidefløj, der før har været gravkapel for Ørndrups ejere (de havde også en begravelse i koret), og våbenhuset, begge af mursten. Den nordlige sidefløj, der er sakristi, har dekoreret hvælving.

Granitalterbord og udskåren altertavle er opsat af præsten Mads Schytte († 1708), der også har ladet opsætte en tavle over sin hustru Johanne Jørgensdatter († 1672) over den gamle dør til sakristiet. Prædikestolen er fra 17. århundrede. Døbefonten er af granit.

I sydfløjens ydermur er indsat en ligsten, vist fra 12. århundrede, på hvilken der i 15. århundrede er indhugget en indskrift, idet den på ny er benyttet som gravminde.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Anførte link hos Trap

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion