Portal:Danmark/Månedens artikel/November 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Østerby Havn, Læsø.

Læsø er den største ø i Kattegat, beliggende omtrent midtvejs mellem Frederikshavn og Göteborg. Øen er nok mest kendt for sin saltsydning, der i dag er en velbesøgt turistattraktion, lige så vel som den udgør en central del af øens historie. Gårde med tangtage - de såkaldte tanggårde - bliver også ofte fremhævet som en central del af øens fortid og nutid. Øen er et populært feriemål for især danskere, tyskere, nordmænd og svenskere, der gennem feriesæsonen har mulighed for at overnatte på de mange hoteller foruden på øens vandrehjem og dens to campingpladser.

Foruden en rekonstruktionen af en saltsyderhytte fra middelalderen og tangtagene tæller øens seværdigheder også Torvald Hansens 17 meter høje udsigtstårn (Læsøtårnet), de forskellige afdelinger af Læsø Museum samt de mange naturområder, øen også er kendt for. Gennem en årrække (fra starten af 1990'erne og frem til 2006) udspillede der sig desuden den såkaldte "bi-krig" på øen. Denne stod mellem henholdsvis biavlere, der foretrækker den gule bi og avlere, der foretrækker den brune bi. Denne "krig" blev regelmæssigt nævnt i medierne.

Læsø er i dag en selvstændig kommune, hvilket den vil fortsætte med at være efter kommunesammenlægningen, der træder i kraft 1. januar 2007 i henhold til kommunalreformen for 2007. Både før og efter denne sammenlægning udgør øen Danmarks mindste kommune befolkningsmæssigt. Øen har ligesom andre danske småsamfund oplevet en generel tilbagegang i befolkningen gennem de sidste 10 til 20 år. Samtidig er fiskeriet - der var det centrale erhverv op gennem 1900-tallet - gået tilbage til fordel for erhverv med relation til turisme.

Læsø var i 2005 med i et pilotprojekt, der skulle kortlægge mulighederne for at omdanne i alt syv områder i Danmark til nationalpark. Læsø forlod imidlertid dette i september 2005, da 58% af øens befolkning valgte at stemme nej til projektet ved en vejledende folkeafstemning.

Læs mere