Spring til indhold

Diskussion:Almueskolen

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Øh, disse skoler er vel det sammen som Rytterskole, som vi allerede har en udmærket artikel om? Hvis det er korrekt observeret, bør de nok skrives sammen, men jeg ved ikke lige under hvilket navn. --Heelgrasper 21. sep 2007, 13:10 (CEST)

Ja - det ser ud til at det er samme emne. Jeg kan ikke se hvilket navn der er/var det mest udbredte, men det kan måske tages under en sammenskrivningsdebat. -- JGC 21. sep 2007, 13:20 (CEST)
Uden at have undersøgt noget vil jeg tro at almueskole er navnet man brugte i eftertiden (Ryttergodsene blev jo nedlagt, men skolerne lukkede ikke af den grund). link --Broadbeer, Thomas 21. sep 2007, 15:13 (CEST)
En hurtig søgning giver mig det indtryk at Rytterskoler ikke har noget direkte med almueskolen at gøre.
Rytterskoler blev oprettet i 1700-tallet.
Almueskolen var mere en forordning i 1800-tallet.

De to artikler skal/bør derfor IKKE sammenskrives.

"Anordningerne om almueskolen i Danmark af 1814 talte ikke om fag, men om læregenstande." fra UVM --Broadbeer, Thomas 21. sep 2007, 15:17 (CEST) Desuden har manden ikke angivet kilder til artiklen og hans ene kilde bliver kaldt copyvio se Brugerdiskussion:86.52.7.143. Så det er ligefør jeg hellere ville slette/omskrive denne artikel. --Broadbeer, Thomas 21. sep 2007, 15:19 (CEST) Rytterskolerne var almueskoler i rytterdistrikterne men der fandtes andre almueskoler. Således kan man sige: Alle rytterskoler var almueskoler, men alle almueskoler var IKKE rytterskoler. Rytterskoler er således en delmængde af almueskoler. --Broadbeer, Thomas 21. sep 2007, 15:29 (CEST)

Men Rytterskolerne var et (for tiden) kæmpemæssigt byggeprojekt, der har afgivet en stor mængde bygninger som i mange byer stadig kan ses i tæt på oprindelig skikkelse. Mens almueskolerne for størstedelens vedkommende benyttede sig af eksisterende bygninger (private boliger, præstegårde o.l.) og således ikke har efterladt sig samme synlige spor i landskabet. Så jeg mener at Rytterskolerne i dag har hovedinteressen her. Grundliggende synes jeg at emnet sagtens kan bære to forskellige artikler, men det kræver selvfølgelig en ordentlig artikel om almueskoler. Så længe den ikke eksisterer, er det Rytterskole artiklen der bør være den vigtigste. --Saddhiyama 9. nov 2007, 23:58 (CET)