Naturparker i Tyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort der viser Tysklands naturparkers beliggenhed

Naturparker i Tyskland er en liste over de 104 naturparker der er er oprettet i henhold til § 27 i Bundesnaturschutzgesetz(de) (eller BNatSchG).[1][2] De omfatter omkring 25 % af Tysklands areal.

Parkerne er forbundet via Verband Deutscher Naturparks.[3] Naturparker der ligger op til nabolande bliver tilsluttet Europarc[4]. Den ældste tyske Naturpark er Naturpark Lüneburger Heide, der allerede i blev grundlagt i 1921 som „Naturschutzpark“, men som først i 2007 blev udvidet til det nuværende mere end fire gange så store areal.[5] Den største Naturpark i Tyskland er med 3.750 kvadratkilometer Naturpark Schwarzwald Mitte/Nord og den mindste er Naturpark Siebengebirge med et areal på 48 kvadratkilometer.

Naturparker[redigér | rediger kildetekst]

Ved hver Naturpark er angivet hvilken delstat, den ligger i, hvilket år den er grundlagt og dens areal i km², samt en kort beskrivelse af dens karakteristik. Ved naturparker der er grænseoverskridende, er det arealet i Tyskland der er angivet.

Name Land
År
[6][7]
Areal
[6][7]
Beskrivelse Billede
Altmühltal 48°49′04″N 11°13′37″Ø / 48.81782°N 11.22707°Ø / 48.81782; 11.22707 Bayern Bayern 1969 2.962 Naturparken er præget af blidt bølgende høje plateauer, dale med stejle sider og områder med forrevne klipper i den sydlige del af Fränkische Alb. Altmühl strømmer gennem en imponerende dal fra øst til vest.
Am Stettiner Haff Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 2005 537 Naturparken strækker sig fra haffkysten til Brohmer Berge mod syd, og er kendetegnet ved et bakket morænelandsskab ved haffkysten, og omfatter store lukkede skovområder af Ueckermünder Heide.
Arnsberger Wald Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1961 482 Naturparken omfatter Arnsberger Wald mod vest og Warsteiner Wald mod øst. det er et skovrigt Mittelgebirgeområde med flere bjergrygge. Den afgrænses af Möhne mod nord, og den dybt skårne Ruhrdal mod syd.
Augsburg – Westliche Wälder Bayern Bayern 1974 1.175 Naturparken afgrænses af floderne Donau, Wertach, Schmutter og Mindel og når til udkanten af Unterallgäus. Omkring halvdelen af det blide bakkede landskab, er skovdækket. Kloster Oberschönenfeld
Aukrug Slesvig-Holsten Slesvig-Holsten 1970 384 Naturparken omfatter et flad og mudret morænelandskab og det langt mere strukturerede, kuperere landskab Aukrug. Landskabet domineres af den fra syd løbende flod Stör, af moræner, heder, skov og et stort antal vandhuller.
Barnim Brandenburg Brandenburg
Berlin Berlin
1999 749 Naturparken omfatter Barnimplateauet. Er liegt zwischen den urstrømsdalene ved Eberswalde mod nord og Berlin mod syd. Området er præget af mange søer og smeltevandsdale, og omkring halvdelen af landskabet er skovdækket.
Bayerische Rhön Bayern Bayern 1967 1245 Naturparken omfatter Rhönområdet, og ligger mellem flere Mittelgebirge. Mod syd når det til zur Fränkische Saale, men også det træløse Langen Rhön har andel i hovedområdet Hohen Rhön. Den blidt bølgede overflade er delvist brudt af bjergkamme af basalt.
Bayerischer Spessart Bayern Bayern 1963 1.710 Naturparken er dannet af et sandstensplateau, og omfatter det største sammenhængende område med blandet løvskov i Tyskland. Området er præget af dybe dale blide skråninger og bakker.
Bayerischer Wald Bayern Bayern 1967 2.780 Naturparken ligger mellem Donau og højderne i Bayerischer Wald. Omkring halvdelen af Naturparken er skovdækket, og omfatter toppene af bjergene samt de sydvestlige skråninger. Den krydses af dybe dale og er omkranset af Nationalpark Bayerischer Wald.
Bergisches Land Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1973 1.917 Naturparken omfatter den nordlige del af Rheinisches Schiefergebirge og det nordlige Siegerland og er et typisk skovklædt Mittelgebirgelandskab. Det stiger gradvist fra vest mod øst, men har også tætbefolkede dale.
Bergstraße-Odenwald Hessen Hessen
Bayern Bayern
Baden-Württemberg Baden-Württemberg
1960 3.500 Naturparken omfatter det skovrige Mittelgebirgelandskab Odenwald og når mod øst til Maindalen. Den afgrænses af floderne Rhinen, Main og Neckar. Regionen har stenstrømme af granitblokke og bizarre klippeformationer.
Dahme-Heideseen Brandenburg Brandenburg 1998 594 Naturparken er præget af sølandskabet omkring floden Dahme, og af talrige vandløb. Region krydses af dale med sandsletter, moser, moræner og mange steder har vinden dannet klitter.
Diemelsee Hessen Hessen
Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
1965 334 Naturparken er en del af Rothaargebirge og er præget af store skovområder. Mod sydøst og øst grænser den til Waldecksletten, mod nord og nordvest til Paderbornplateauet og Arnsberger Wald.
Drömling Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt 1990 278 Naturparken er en lavning der tidliger hovedsageligt var et sumpområde. Det nutidige landskab er præget af afvandings- og opdyrkningsforanstaltninger fra det 18. århundrede, og omfatter udstrakte græsarealer og skovdrift, samt et tæt system med afvandingsgrøfter.
Dübener Heide Sachsen Sachsen
Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt
1992 788 Naturparken omfatter store dele af Dübener Heide og er skovklædt på 2/3 af området. Landsskabet er præget af et afvekslende bakket hedelandskab dannet af Saale-istiden. Det ligger mellem Elben og Muldes flodsletter.
Dümmer Niedersachsen Niedersachsen
Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
1972 472 Naturparken omfatter Dammer Berge, Dümmer, Stemweder Berg og talrige moseområder. Højdedragene i området krydses af flade sænkninger der er dannet af gletschere under Saale-istiden, og deres efterladte moræner.
Ebbegebirge Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1964 777 Naturparken ligger i Ebbegebirge og er skovklædt på 2/3 af området. Der er flere opstemmede søer bl.a. Biggertalsperre og krydses af flere floddale f.eks. Lenne.
Eichsfeld-Hainich-Werratal Thüringen Thüringen 2012 870 Naturparken er karakteriseret af rækkerne af bakker i Hainich og plateauerne i Eichsfeld. Werra skærer mod sydvest ind i landskabet.
Elbhöhen-Wendland Niedersachsen Niedersachsen 1968 1.160 Naturparken bestod oprindeligt af to forskellige landskaber, de skovklædte højdedrag i Drawehn og Elbdalslavningen, (som senere er skåret fra). Parken er præget af et varieret relief med skråningerne og dalene på Drawehn og den brede glaciale Elbdal.
Elm-Lappwald Niedersachsen Niedersachsen 1976 470 Naturparken omfatter de nord for Harzen liggende skovklædte højdedrag i Lappwald, Dorm og Elm, samt lavningen Helmstedter Mulde mod øst. Området er kendetegnet ved bølgende bakkeland, med fossilrige muslingkalklag i bjergryggen.
Erzgebirge/Vogtland Sachsen Sachsen 1990 1495 Naturparken omfatter med Erzgebirge og Vogtland et afvekslende Mittelgebirgelandsskab. Den træbevoksede region med et kuperet terræn i Vogtland der stiger blidt fra syd. Erzgebirge gennemskæres af dybe dale.
Feldberger Seenlandschaft Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 1997 345 Naturparken har en skovdækning på 38 %, og er præget af bakker og dale med sandbund. Den vestlige del, der er dannet i istiden med moræner, sandur og urstrømsdal, hører til Nationalpark Müritz.
Fichtelgebirge Bayern Bayern 1971 1.028 Naturparken omfatter de skovklædte højder i Fichtelgebirge og de tilgrænsende plateau med landbrugsland. Den grænser til Thüringer Wald, Frankenwald, Oberpfälzer Wald og Erzgebirge. Landskabet er præget af klippeformationer som f.eks Luisenburg klippelabyrint (de).
Fläming Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt 2005 824 Naturparken omfatter landskabet mellem Elbauen og den mod nord liggende Naturpark Hoher Fläming. De blide bakker i det sydlige Fläming sænker sig gradvist mod Lutherstadt Wittenberg.
Flusslandschaft Peenetal Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 2011 334 Naturparken omfatter det oprindelige flodlandskab i Peenetal mellem Kummerower See og Peenestrom. Landskabet er præget af det største lavmoseområde i midteuropa .
Frankenhöhe Bayern Bayern 1974 1.105 Naturparken er en del af det sydvesttyske Cuestalandskab (en) og sænker sig stejlt både mod vest og øst mod Hohenloher Ebene og Tauberland. Mod sydøst, mod det Mittelfränkischen Becken er overgangen mindre stejl.
Frankenwald Bayern Bayern 1971 1022 Naturparken grænser direkte til Naturparkerne Thüringer Wald og Thüringer Schiefergebirge-Obere Saale. Den består af et kuperet plateau, der er domineret af enkelte bjergkamme, og mere end halvdelen af arealet er skovklædt.
Fränkische Schweiz-
Veldensteiner Forst
Bayern Bayern 1968 2.346 Naturparken omfatter afvekslende dale og plateauer i Fränkische Alb, delvist med bizarre klippepartier, hvor udvaskning har dannet mange huler. I det centrale område ligger Fränkische Schweiz.
Habichtswald Hessen Hessen 1962 474 Naturparken omfatter den egentlige Habichtswald, et skovrigt Mittelgebirgeområde, som er den nordlige del af Westhessisches Bergland. Bjerglandskabet falder mod syd og sydvest mod Ederdalen.
Harz (Niedersachsen) Niedersachsen Niedersachsen 1960 790 Naturparken omfatter den Niedersachsiske dele af Mittelgebirgene Harzen derligger ud over Nationalpark Harz, der hører til Hochharz og Oberharz. Landskabet består af skovrige bjerge med korte stejle dale varieret med bjergrygge og enkeltliggende bjerge.
Harz/Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt 2003 1.660 Naturpark omfatter de Sachsen-Anhaltiske dele af Harzen, inklusive de dele af Hochharz, der hører til Nationalpark Harz. Landskabet består af skovrige bjerge med korte stejle dale varieret med bjergrygge og enkeltliggende bjerge.
Harz/Sachsen-Anhalt (Mansfelder Land) Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt 2012 256 Den fjerde Naturpark i Mittelgebirge Harzen omfatter landskabet fra Molmerswende til Hettstedt og fra Welbsleben til Gorenzen. Det hører til Geopark "Harz - Braunschweiger Land - Ostfalen". Regionen Mansfelder Land er præget af århundreders bjergværksdrift.
Haßberge Bayern Bayern 1974 804 Naturpark er præget af det bakkede landskab i Haßberge. Den langstrakte højderyg, der falder stejlt mod vest, og mod øst mere gradvist. Mod syd grænser naturparken til Maindalen.
Hessische Rhön Hessen Hessen 1963 700 Naturparken omfatter det nordvestlige Rhön, og del af forlandet. Over de langstrakte plateauer går grænsen til Naturpark Bayerische Rhön. Mittelgebirgelandskabet er præget af skovklædte bakker og skovfrie plateauer.
Hessischer Spessart Hessen Hessen 1962 729 Naturparker er præget af bøge- og egeskove , dybe dale og de dybe dale og blide skråninger og bakker i Spessart. Mod syd støder den til den bayerske del af Spessart; Mod nord grænser Naturparken til floden Kinzig.
Hirschwald Bayern Bayern 2006 278 Naturparken var tidligere et kurfyrsteligt jagtområde. Den er den ældste og det største skovområde i hele regionen. Landskabet er karakteriseret af flodsletter og stejle skråninger mod for Vils og Lauterach Vils og Lauterach.
Taunus
(kaldtes indtil 2012 Naturpark Hochtaunus)
Hessen Hessen 1962 1.348 Naturparken omfatter den forrevne, skovklædte hovedkamm i Taunus, området mod Lahn mod nord, og det arealmæssigt større, mod øst liggende Hintertaunus. Hochtaunus er domineret af nåleskov, mens Hintertaunus overvejende er løvskov.
Hohe Mark-Westmünsterland Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1964 1.040 Naturparken omfatter de skovdækkede højdedrag i Halterner Berge - Hohe Mark (sammen med de nordvestlige udløbere af Rekener Berge og Die Berge), Haard og Borkenberge der ligger i den sydlige del af Münsterland.
Hoher Fläming Brandenburg Brandenburg 1997 827 Naturparken omfatter to forskellige områder, mod nord det flade lavland Belziger Landschaftswiesen og mod syd det bakkede skovrige landskab Hohen Fläming. Området er præget af store sammenhængende skovområder og et net af bække og kilder.
Hoher Vogelsberg Hessen Hessen 1958 384 Naturparken omfatter den centrale del af Vogelsberg med det største basaltmassiv i Europa. Den er præget af blandet skov, omkring 34 % er skovdækket, samt af marker og fugtige områder.
Hohes Venn-Eifel Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz
Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
Belgien Belgien
1960 1.751 Naturparken omfatter Eifel med Hocheifel og Hohe Venn. Det mod syd liggende Hocheifel er præget af skovklædte bjergrygge , der bliver gennemskåret af floderne Prüm og Kyll.
Holsteinische Schweiz Slesvig-Holsten Slesvig-Holsten 1986 753 Naturparken omfatter en firkant med et stort antal søer, som Großen Plöner See, der omgivet af Schleswig-Holsteinisches Hügelland. Landskabet gennemløbes af floderne Schwentine og Kossau.
Homert Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1965 550 Naturparken ligger mellem Ruhrdalsområdet mod nordøst og Lennedalen mod sydvest. Det afvekslende skovrige område er præget af bakker, bjergrygge, floddale, bizarre klipper og kippeformationer.
Hytten Bjerge Slesvig-Holsten Slesvig-Holsten 1970 219 Naturparken omfatter med Hytten Bjerge det nordligste bakkeområde i Tyskland og er en del af landskabet Slesvigsk Gest. Landskabet er dannet af gletcheraflejringer i den sidste istid.
Insel Usedom Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 1999 632 Naturparken omfatter øen Usedom samt vandet ind til fastlandet, samt en smal stribe på fastlandet . Omkring 30 % af området er skovdækket, og rummer på et lille areal et stort antal landskabsformer.
Internationaler Naturpark
Bourtanger Moor-Bargerveen
Niedersachsen Niedersachsen
Holland Holland
2006 140 Naturparken omfatter Bourtanger Moor der er det største højmoseområde i Europa. Det byder på et varieret landskab med Hedeområder, landbrugsområder, vådområder og tørvegrave.
Kellerwald-Edersee Hessen Hessen 2001 406 Naturparken er et Mittelgebirgelandskab præget af blide bakker og dale. Den omfatter en del af Kellerwald, og gennemløbes af floden Eder og når til Edersee. Naturparken beskytter en af de største bøgeskove i Europa.
Kyffhäuser Thüringen Thüringen 2008 305 Naturpark er præget af de geologisk forskellige områder Kyffhäuserbjergene, Windleite og Hainleite. Mod nord har den del af Goldenen Aue (et fuglebeskyttelsesområde af international betydning). Halvdelen af naturparken er skovklædt og har magre områder med Orkideer og steppeplanter.
Lahn-Dill-Bergland Hessen Hessen 2007 874 Naturparken omfatter store dele af Gladenbacher Bergland. mod nordvest grænser naturparken til Rothaargebirge, mod sydvest til Westerwald og mod syd til Taunus. Mere end halvdelen af naturparken er skovbevokset afvekslende med klippelandskaber. Mod nordvest støder den til Naturpark Rothaargebirge.
Lauenburgische Seen Slesvig-Holsten Slesvig-Holsten 1960 474 Naturparken omfatter de Lauenburgske søer, som Ratzeburger See og Schaalsee og er præget af udstrakte skovområder, der dækker en fjerdedel af naturparken. Mod syd ligger randmorænebakker med bølgende sandflader.
Lüneburger Heide Niedersachsen Niedersachsen 1921 1.130 Naturparken omfatter dele af Lüneburger Heide, med vidtstrakte typiske hedelandskaber, der gennemstrømmes af Wümme, der har sit udspring der. Det bakkede landskab er formet af istidens gletschere. store områder i regionen er bevokset med fyrreskov .
Maas-Schwalm-Nette[8] Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
Holland Holland
1965 435 Naturparken ligger på begge sider af grænsen til Holland og er præget af udstrakte skove. Det er et afvekslende område der krydses af floderne, der har givet navn til parken, Schwalm og Nette og omfatter området Süchtelner Höhen og Hardter Wald.
Märkische Schweiz Brandenburg Brandenburg 1990 205 Naturparken omfatter et bølgende bakkeland, Buckower Wald og talrige søer, af sidste istids gletschere. Området krydses af dale og på tværs af naturparken Buckower Rinne.
Mecklenburgische Schweiz
og Kummerower See
Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 1997 673 Naturparken har kun lidt skov, og omfatter Malchiner See, Kummerower See og Teterower See. Den gennemløbes af floden Peene.
Mecklenburgisches Elbetal Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 1998 426 Naturparken omfatter det oprindelige flodlandskab med Elben og dens bifloder. Landskabet er præget af indlandsklitter sandskråninger og stejle flodskrænter. Området krydses af skove og heder.
Meißner-Kaufunger Wald Hessen Hessen 1962 421 Naturparken omfatter dele af Kaufunger Wald, Söhre og Hoher Meißner. Det er et afvekslende mittelgebirgelandskab, der mod nordvest støder til Naturpark Münden, og ligger mellem floderne Werra og Fulda.
Münden Niedersachsen Niedersachsen 1959 374 Naturpark omfatter den nordlige del af s Kaufunger Wald, Bramwald og Dransfelder Stadtwald. Mod syd støder den til Naturpark Meißner-Kaufunger Wald. Det er et mittelgebirgelandskab med høje plateauer og store skovområder.
Nagelfluhkette Bayern Bayern
Østrig Østrig
2008 247 Naturparken er den største grænseoverskridende naturpark mellem Tyskland og Østrig. Den strækker sig over sydvestranden af Allgäu og store dele af området op til Bregenzerwald. Den har navn efter konglomeratstenene fra Nagelfluhs bjergkam i nordranden af Allgäuer Alperne.
Nassau Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz 1963 590 Naturparken ligger i Rheinischen Schiefergebirge og krydses af de dybe indsnit af floden Lahn der løber fra øst mod vest. Flere sidedale fører stejlt op mod Westerwald Taunus.
Neckartal-Odenwald Baden-Württemberg Baden-Württemberg 1980 1.292 Naturparken omfatter det skovrige mittelgebirgelandskab i Odenwald me dybe indskærende dale. Tilgrænsende landskaber er Bauland mod øst , Bergstraße mod vest, og den dybt skærende Neckardal mod syd.
Niederlausitzer Heidelandschaft Brandenburg Brandenburg 1996 484 Naturparken er præget af moræner og randmoræne, men også urstrømsdale og sandflader, der stammer fra Saale-istiden. Mod nord strækker der sig, på et sandplateau, store sammenhængende skovområder.
Niederlausitzer Landrücken Brandenburg Brandenburg 1997 586 Naturparken omfatter Niederlausitzer Landrücken, der er et typisk endemorænelandskab fra istiden. Mod nordvest falder naturpark en stejlt ned til Baruther Urstromtal.
Nördlicher Oberpfälzer Wald Bayern Bayern 1975 1380 Naturparken omfatter mittelgebirgelandskabet Oberpfälzer Wald. Mod vest veksler den mellem skove, klipper, enge og vidder. Mod øst rejser de større højder i Bayerischen Wald sig.
Nossentiner/Schwinzer Heide Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 1994 365 Naturparken består af 60 % skov og næsten 60 delvist mudrede søer i et fladt landskab, der kun brydes af enkelte bakker. Området er præget af store sandflader, der enkelte steder danner klitter.
Nuthe-Nieplitz Brandenburg Brandenburg 1999 623 Naturparken er præget af vådområderne omkring floderne Nuthe og Nieplitz og nærliggende naturlige bøgeskove. Det centrale område i naturparken er dannet i Weichsel-istiden urstrømsdale mellem de tøende gletschere.
Obere Donau Baden-Württemberg Baden-Württemberg 1980 857 Naturparken omfatter de højeste områder i Schwäbischen Alb mellem Bodensee og Schwarzwald. Juraplateauet har udstrakte skovområder og sænker sig jævnt mod syd. Områdets kalkstenslag gennemskæres dybt af Donaudalen.
Oberer Bayerischer Wald Bayern Bayern 1965 1.738 Naturparken omfatter den nordvestlige del af Bayerischen Waldes og strækker sig fra kamlinjen til Falkensteiner Vorwald. Landskabet er præget af vidtsvungne bjergrygge og de mellemliggende dale og landsbyer.
Oberpfälzer Wald Bayern Bayern 1971 724 Naturparken er skovdækket på halvdelen af området, med et bakket landskab med mange små vandløb.
Pfälzerwald Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz 1958 1.798 Naturparken omfatter med en skovandel på 76 % det største sammenhængende skovområde i Tyskland. Det er præget af et udtryksfuldt buntsandstenslandskab, som ikke findes lignende andre steder i Tyskland.
Rhein-Taunus Hessen Hessen 1968 808 Naturparken omfatter den vestlige del af Taunus og rækker over Idsteiner Becken til Rhinen. Det er et mittelgebirgelandskab der er 60 % skovdækket, der falder stejlt til Mittelrheins gennembrudsdal.
Rhein-Westerwald Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz 1962 446 Naturparken hører til Niederwesterwald, en del af Rheinischen Schiefergebirges. Naturparken gennemløbes i en bred dal og dels en smal slugtlignende af floden Wied. Omkring 45 % af området er skovdækket.
Rheinland[9] Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1978 1.052 Naturparken er en naturskøn mangfoldighed og ligger mellem Rhinens lavland i nærheden af Kölner Bucht og Erft. Tværs gennem naturparken strækker det langstrakte højdedrag Ville sig parallelt med Rhinen.
Rothaargebirge Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1963 1.355 Naturparken omfatter Rothaargebirge og er 65 % skovklædt med gran- og bøgeskov. Det er et alsidigt Mittelgebirgelandskab mellem den øvre del af floden Ruhr og Lahn. Mod vest og nordvest støder den til Naturpark Ebbegebirge og Naturpark Homert, mod nord ligger Naturpark Diemelsee og mod syøst Naturpark Lahn-Dill-Bergland.
Saale-Unstrut-Triasland Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt 1991 710 Naturparken omfatter dete af de centrale Saaledale og den nedre Unstrutdal med de nærliggende højdedrag. Området er præget af bølgende bakker og et hovedsageligt åbent landskab. Der er vinavl og græsgange med frugttræer.
Saar-Hunsrück Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz
Saarland Saarland
1980 1.938 Naturparken omfatter Hunsrück med Schwarzwälder Hochwald og Osburger Hochwald. Området er et mittelgebirgelandskab med dybe indskærende dale, skovklædte bjergrygge, enge og klipper.
Schlaubetal Brandenburg Brandenburg 1995 228 Naturparken omfatter mod nord hedelandskabet Reicherskreuzer Heide og er præget af moræner og sandflader og indlandsklitter. I området ligger de i Weichsel-istiden dannede smeltevandssystemer, nu floder, Schlaube, Dorche, Oelse og Demnitz.
Slien Slesvig-Holsten Slesvig-Holsten 2008 498 Sliens kyster, fjorde, brakvandssøer, og et afvekslende bakkeland
Schönbuch Baden-Württemberg Baden-Württemberg 1972 156 Naturparken omfatter Schönbuch og er det største sammenhængende skovområde i Region Stuttgart. Mod syd afgrænses det af Ammer- og Neckardalene. Den østlige grænse er Filderplateauet og mod vestGäu.
Schwäbisch-Fränkischer Wald Baden-Württemberg Baden-Württemberg 1979 904 Naturparken er inddelt i fem mindre områder, Welzheimer, Murrhardter og Mainhardter Wald samt Waldenburger og Löwensteiner Berge. Området er præget af bizarren klippepartier og stejle keuperskråninger.
Schwarzwald Mitte/Nord Baden-Württemberg Baden-Württemberg 2000 3.750 Naturparken er et varieret landskab i Schwarzwald med dybt indskårne dale, klipper, bække og store sammenhængende skovområder. De højeste områder er skovfri. Mod syd støder den op til Naturpark Südschwarzwald.
Siebengebirge Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1959 48 Naturparken omfatter Siebengebirge og er i hele sin udstrækning udpeget til Naturschutzgebiet, som den eneste i Tyskland. Området er præget af et egenartet klippelandskab af vulkansk oprindelse.
Solling-Vogler Niedersachsen Niedersachsen 1966 527 Naturparken omfatter Mittelgebirgeområderne Solling og Vogler og det mellemliggende højdedrag Höhenzug Burgberg. Mod vest grænser den til Weserdalen. Bjergene er ikke markante og flader ud mod kanten. Blandet løv og nåleskov og små bække tegner et malerisk landskabsbillede.
Soonwald-Nahe Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz 2005 736 Naturparken har på et begrænset areal et meget varieret landskab der omfatter plateauet Hunsrück, kvartsitkamme i Soonwald med dybe indskærende bække og dalen til floden Nahe. Området er præget af udstrakte løvskove.
Stechlin-Ruppiner Land Brandenburg Brandenburg 2001 683 Naturparken har en skovdækning på 62 % og grænser ril Naturpark Uckermärkische Seen. Området er præget af en lang kæde af søer, heriblandt flere sjældent klarvandede søer. Økologisk værdifulde er de store bøgeskove.
Steigerwald Bayern Bayern 1971 1.280 Naturparken er et blidt mittelgebirgelandskab med bøge og egeskove. Mod nord er Steigerwald afgrænset af store sving på floden Main, og mod syd løber Aisch. begrenzt.
Steinhuder Meer Niedersachsen Niedersachsen 1974 310 Naturparken omfatter den største sø i Nordvesttyskland, Steinhuder Meer, og er ret skovfattig. Området er præget af moser, der dækker en fjerdedel af arealet. Området er dannet som en urstrømsdal Saale-istiden.
Steinwald Bayern Bayern 1970 246 Steinwald er den mindste naturpark i Bayern, og ligger mellem Fichtelgebirge og Oberpfälzer Wald og har et meget varieret landskab. Mod vest ligger et Basaltklippelandskab præget af bizarre stenblokke og klippeformationer.
Sternberger Seenland Mecklenburg-Vorpommern Mecklenburg-Vorpommern 2005 540 Naturparken omfatter den midterste Warnowdal og søområdet Sternberger Seenlandschaft. Regionen er præget af skovklædte sandflader, floddalene Warnow Mildenitz samt smeltevandssøer og randmoræner
Stromberg-Heuchelberg Baden-Württemberg Baden-Württemberg 1980 328 Naturparken omfatter landskabet Stromberg og højdedraget Heuchelberg og er et skovklædt bakkelandskab. Geologisk hører det til Keuperbergland. Nordskråningerne er skovklædtemens sydskråningerne er vinmarker.
Südeifel Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz
Luxembourg Luxembourg
1958 432 Naturparken omfatter den vestlige del af Südeifel. Det er et bakket landskab med store plateauer , dybe dale og robuste klippepartier. Naturparken er en del af den grænseoverskridende Tysk-Luxemburgske Naturpark.
Südharz Thüringen Thüringen 2010 270 Naturparken strækker sig fra Ellrich over Nordhausentil Alten Stollen ved Urbach. Malerisk glider det stejle skovklædte Harzen over i det tilstødende, bakkede gipskarstlandskab. Naturpark Südharz er den femte udpegede naturpark i Thüringen og med 26.700 hektar også den mindste i delstaten.
Südheide Niedersachsen Niedersachsen 1963 500 Naturparken ligger i den sydlige del af Lüneburger Heide og er kendetegnet af store skov- og hedearealer. Landskabet er dannet i istiden og er præget af blidt bølgended bakker og store sammenhængende skovarealer.
Südschwarzwald Baden-Württemberg Baden-Württemberg 1999 3.330 Totredjedele af naturparkens areal er dækket af skov og præget af de dybe dale i Schwarzwald. Mod vest og syd når den til Rhinen, mod øst til Alb-Wutach-området og mod nord til Mittleren Schwarzwald.
TERRA.vita[10] Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
Niedersachsen Niedersachsen
1962 1.140 Naturparken omfatter områder i Teutoburger Wald, Wiehengebirge og Wesergebirge. Naturparken er præget af et varieret og mangfoldigt Mittelgebirgslandskab, som krydses af mange dale.
Teutoburger Wald/Eggegebirge Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen 1965 2.711 Naturparken omfatter bjergstrøgene i de sydlige dele af Teutoburger Wald og Eggegebirge. Landskabet er et varieret og mangfoldigt Mittelgebirgslandskab præget af tætte skove.
Thüringer Schiefergebirge/
Obere Saale
Thüringen Thüringen 1990 873 Naturparken er præget af dybe dale, hvor især Saaledalen talrige sving bugter sig mellem bjergryggene. De bølgede plateauer er delvist dækket med fyrreskov.
Thüringer Wald Thüringen Thüringen 1990 2.082 Naturparken strækker sig sig over næsten hele Thüringer Wald og Thüringer Schiefergebirge. Området er hovedsageligt skovklædt og præget af dybe dale. Over bjegkammen går vandreruten Rennsteig.
Uckermärkische Seen Brandenburg Brandenburg 1997 897 Naturparken er et landskab præget af istiden, og omkring halvdelen er skovklædt. Den veksler mellem randmoræner og søer. Isen efterlod mod syd nednfor Geröll udstrakte sandflader hvori der er kanaler, småsøer og moser.
Unteres Saaletal Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt 2005 408 Naturparken omfatter den nedre Saaledal og er præget af et istidsaflejringer og et porphyrbakkelandskab. Området brydes af bjergrykke med stejle udragende klipper og skråninger.
Vulkaneifel Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz 2010 980 Naturparken strækker sig over flere landkreise, ud over den største del af landkreis Vulkaneifel også dele af Kreise Bernkastel-Wittlich og Cochem-Zell. Hovedområdet er Salmwald samt Lieser- und Uessbachdalene.
Weserbergland Niedersachsen Niedersachsen 1975 1.116 Naturparken ligger i overgangsområdet mellem Mittelgebirge og den Nordtyske Slette og deles af floden Weser. Jævne skråninger, dækket med store sammenhængende skovarealer veksler med snævre dale.
Westensee Slesvig-Holsten Slesvig-Holsten 1969 260 Naturparken omfatter Westensee, der blev dannet i afslutningen af Weichsel-istiden bliver gennemløbet af Ejderen. Landskabet er præget af kupperede højdedrag, blide bakker, skove, søer og moser.
Westhavelland Brandenburg Brandenburg 1998 1.315 Naturparken omfatter det største sammenhængende vådområde i det europæiske indland og har international betydning. Store områder er dækket af sandflader og indlandsklitter. Området gennemløbes af floden Havel og dens bifloder.
Wildeshauser Geest Niedersachsen Niedersachsen 1984 1.554 Naturparken omfatter lavlandet på begge sider af floden Hunte. Den skovfattige region er præget af den nordvesttyske gestryg med stille flodlavninger og hedeflader.
Zittauer Gebirge Sachsen Sachsen 2007 133 Naturparken omfatter Zittauer Gebirge samt deres forland og ligger ved trelandsgrænsen til Polen og Tjekkiet. Den er præget af de mindste Mittelgebirge med mangeartede sandstensbjerge, klipper, vulkanske bakker og indskærende dale.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gesetz über Naturschutz und Landschaftspflege, Bundesministerium der Justiz hentet 2011-05-26
  2. ^ §27 i BNatSchG
  3. ^ Verband Deutscher Naturparke
  4. ^ europarc.org
  5. ^ umwelt.niedersachsen.de
  6. ^ a b Verband Deutscher Naturparke - Parks
  7. ^ a b Der große ADAC-Freizeitführer – Die letzten Paradiese.
  8. ^ Grenzüberschreitend, vollständiger Name lautet Maas-Schwalm-Nette.
  9. ^ Bis zum 12. Dezember 2005 Naturpark Kottenforst-Ville.
  10. ^ Naturpark hed tidligere Nördlicher Teutoburger Wald-Wiehengebirge.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]