Spring til indhold

Sydslesvigske Børns Ferierejser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sydslesvigske Børns Ferierejser er en institution, der siden 1919 har varetaget, at børn af dansksindede sydslesvigere kunne komme nogle uger til Danmark i løbet af sommerferien.

Komiteen for Sydslesvigske Børns Ferierejser begyndte sit virke allerede i 1919, året før Nordslesvigs genforening med Danmark. Formålet var dansk-nationalt, men også socialt, og i de senere år er det også blevet karakteriseret som pædagogisk. Vigtig er børnenes mulighed for at træne deres danske sprog i rigsdanske omgivelser, eftersom deres hjemegn er gået fra at være dansk til at være tysk.

Sydslesvig har siden 1864 ligget i Tyskland, men har et dansk mindretal, der til hverdag er omgivet af tysk sprog og kultur. Derfor er det en rigtig god saltvandsindsprøjtning for børn fra danske børnehaver og skoler i Sydslesvig at kunne komme et par uger til kongeriget Danmark for at dyrke dansk kultur og sprog. Det har ført til mange livsvarige gode kontakter hen over grænsen.

Ferieopholdet i Danmark varer fra 2 til 4 uger i begyndelsen af de sydslesvigske børns skoleferie. Den enkelte børnehave eller skole i Sydslesvig har en rejselærer, der ulønnet (»ehrenamtlich«) varetager kontakten til Feriekontoret i Flensborg, hvor overlærer Thyra Pedersen (født 1919) blev efterfulgt af Alfred Mejenborg (født 1941) fra Cornelius Hansen-Skolen i Flensborg som mangeårig leder. Efter skoleinspektør Eberhard von Oettingen fra Jørgensbyskolen blev kontoret udvidet og omdøbt til Rejsekontoret med Sally Flindt-Hansen som leder.

I København varetages ferierejserne af Grænseforeningen, og ud over landet er der lokalkomitéer, der arbejder med at skaffe feriepladser samt at vurdere deres egnethed.

I nutiden (2009) drejer det sig om knap 600 sydslesvigske børn, der har ferieplads i Danmark.

Fra 2017 er konceptet blevet udvidet, så der ikke kun formidles ferieophold for sydslesvigske børn i Danmark, men også omvendt: ophold for rigsdanske børn i Sydslesvig.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]