Wikipedia:Landsbybrønden/Læg en fil op (2)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Læg en fil op (2)[rediger kildetekst]

I 2005 blev det diskuteret om det var en "ide at erstatte linket "Læg en fil op" med et, der linker direkte til Commons". Jeg synes også, der har været en diskussion senere hen (2008-ish?), men kan ikke lige finde den. Men det skal nu ikke afholde mig fra, at tage den op nok engang, da både Commons og Wikipedia har ændret sig (til det mere "modne") siden 2008 og især 2005. Jeg vil derfor foreslå, at vi erstatter Læg en fil op-linket Speciel:Upload med commons:Commons:Upload/da (eller Læg en fil op: Eget værk). Det vil jeg af to grunde:

  1. DaWiki og Commons har samme licens-kriterier - d.v.s. alle filer der kan lægges på DaWiki, kan også lægges på Commons (i modsætning til f.eks. EnWiki med fair use)
  2. Filerne ender så vidt jeg kan se alligevel på Commons, da MGA73bot2 flytter dem derover, så hvorfor ikke lade dem ende der med det samme og spare de "trin"?

De tidligere udtrykte argumenter, med at der er billeder fra træffet, der nok ikke skal på Commons og at det er et problem for folk med minimale færdigheder i engelsk at lægge billederne korrekt op mener jeg ikke holder længere. Dels ligger alle træfbillederne allerede på Commons så vidt jeg kan se og dels er det meste på Commons i dag oversat til et brugbart dansk. Det der taler imod er:

  1. Der er stadigvæk sprog-problemer (engelsk tekst) hist og her. F.eks. hvis man ikke er logget ind, kommer fejlbeskeden rent faktisk på engelsk og ikke dansk. Dette kan afholde folk fra at komme videre.
  2. SUL/login - for nogle brugernavne, kan der potentielt være en konflikt og derfor bliver de ikke automagisk SUL-oprettet på Commons. Dette kan afholde folk fra at komme videre.
  3. Kontrol - som det er nu, er vi nogle stykker, der fanger det meste på Speciel:Loglister/upload, fordi det er en kort og overskuelig liste. Danske uploads vil kunne drukne på Commons.

Som et alternativ (og det vil jeg personligt foretrække) til commons:Commons:Upload/da kan Læg en fil op: Eget værk anvendes. Den er godt nok - i teorien - kun til egne værker, men som teksten står, så vil den dække alle de ("lovlige") uploads vi har haft længe på DaWiki og den er, i min optik, langt mere pædagogisk overskuelig end commons:Commons:Upload/da (og Speciel:Upload for den sags skyld). Selve den tekniske ændring, er ikke specielt kompliceret (sådan gøres det rent teknisk) og burde kunne gennemføres af de fleste admins på DaWiki.

Personligt mener jeg dog, at de samlede fordele ved at henvise direkte til Læg en fil op: Eget værk opvejer de ulemper jeg har nævnt ovenfor (som er dem jeg lige kan se) og mener vi bør overveje dette.

Som (endnu) et alternativ, er det tidligere blevet diskuteret, at tilføje et Læg en fil op på commons link (Wikipedia:Landsbybrønden/Nyt punkt under venstre spaltes "værktøjer": Læg en fil op på commons og Wikipedia:Landsbybrønden/Link til commons-upload ved siden af eksisterende upload-link) - det kan selvfølgelig også stadigvæk overvejes.

Med venlig hilsen Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 30. jan 2012, 09:28 (CET)

Som en lille tilføjelse, har vi p.t. - ifølge Special:ListFiles - 10 filer så vidt jeg lige kan tælle mig til. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 30. jan 2012, 10:04 (CET)
  • Støtter ideen om at brugerne sendes til Commons. Det er muligt at rette, tilpasse, tilføje osv. alt det man vil på Commons, så teksten bliver bedre. Så hvis nogen synes, at teksten på dawiki er bedre, så er det blot at rette teksten på Commons.
Det er i øvrigt muligt at linke til Commons:Special:UploadWizard for dem, der skal lægge mange filer op og medmindre vi lukker 100 % for muligheden, så kan der placeres et lille link tilbage til dawiki for dem, der løber helt sur i Commons og ikke kan få det til at virke. Vi kan også indsætte et "har du brug for hjælp"-link til et relevant sted (dvs. et sted, der rent faktisk bliver læst).
Jeg vil derfor foreslå, at man lægger vejen forbi upload siden på Commons og læser teksten og hjælper med at rette og tilføje, så det bliver "ok fint", og når det så er det, så kan vi ændre linket. --MGA73 30. jan 2012, 10:44 (CET)
Så vidt jeg kan se, er tekst-kilderne til upload-siderne {{editprotected}} på Commons - d.v.s. kun administratorer kan redigere i dem? MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 2. feb 2012, 14:59 (CET)
  •  Kommentar Min hidtidige anke har været muligheden for at skelne mellem skidt og kanel. Som udgangspunkt har jeg ikke noget imod at filerne lægges direkte på Commons. Men jeg vil fortsat gerne have muligheden for at gennemse de nyeste filer. Dette kan formentlig gøres med en kategori, der automatisk sættes på filen. --|EPO| COM: 30. jan 2012, 17:12 (CET)
Jeg ved faktisk ikke om det er muligt automatisk at få en kategori på filen, men har forespurgt på Commons. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 2. feb 2012, 14:59 (CET)
Det er blevet foreslået, at vi kigger på commons:Special:UploadCampaigns - værktøjet dog, at man er administrator på Commons, men i ved selv hvem i er ;o) MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 3. feb 2012, 08:55 (CET)

Hvis nogen vil prøve, så klik på http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:UploadWizard&campaign=dk og læg en fil op. Jeg har selv prøvet med File:Test_test_test.png. --MGA73 17. feb 2012, 22:26 (CET)

  • Foreslår at vi tester live. Altså at vi retter linket til Commons i fx 14 dage og ser om det giver problemer. Gør det ikke det, så kan det være permanent. Det kan evt. være en mellemside, hvor man kan klikke på et stort link (til Commons) eller et lille bitte link til da-wiki. --MGA73 24. feb 2012, 21:20 (CET)
  • Tester live - enig med MGA73, idet jeg dog vil anbefale at vi linker til http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:UploadWizard&campaign=dk&uselang=da i stedet, således vi er sikker på at den kommer på dansk :) MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 25. feb 2012, 08:11 (CET)


Jeg har tilføjet den nye upload til sidebaren - den er under Aktuelle begivenheder og hedder Læg en fil op (ny). Jeg har endnu ikke aktiveret den mekanisme der fjerner den gamle fra toolboxen (men var lige ved), da vi stadigvæk er i test-fasen (jeg var lige lidt hurtig på aftrækkeren et enkelt sted...). MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 2. apr 2012, 11:59 (CEST)
Den hører da til under værktøjer.. --Palnatoke (diskussion) 2. apr 2012, 12:07 (CEST)
Du har fuldstændigt ret, men desværre lader det ikke til at MediaWikis DOM handler kan håndtere to (så) enslydende elementer på samme tid inden for samme sektion. I hvert tilfælde slår mine JavaScript kundskaber ikke til for at få det til at virke. Kast dig gerne ud i projektet, hvis du har bedre JavaScript-karma end jeg har :o) MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 3. apr 2012, 06:31 (CEST)


Umiddelbart ser det ud til at Læg en fil op (ny) virker helt efter hensigten. I hvert tilfælde bliver der fyldt flere og flere filer i commons:Category:Uploaded from da-wiki og Speciel:Filer har ikke fået nye tilføjelser siden 27/3 (jeg opdaterede MediaWiki:Sitenotice 2/4). Så langt så godt. Der ser dog ud til, at være et problem med hensyn til at få sidebaren til at opføre sig som tiltænkt som jeg ikke helt kan gennemskue (se ovenfor). En mere java-kyndig må gerne byde ind (se mw:Manual:Interface/Sidebar#Add_or_remove_sections_.28JavaScript.29), alternativt skal vi vel have oprettet en bug? --Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 12. apr 2012, 08:51 (CEST)
Personligt savner jeg en henvisning tilbage til den danske Wikipedia efter man har lagt filen op. Som det er nu, forventes det, at man (det kan ligeså godt være en nybegynder) selv er i stand til at finde tilbage til udgangspunktet/sin hjemmewiki. På den sidste oplægningsside/bekræftelsesside kunne man have inkluderet en liste over de wiki'er, hvor filen kan anvendes, og her måske ligefrem fremhæve den danske, i stedet for blot at benytte henvise generelt til "wiki'er". En præcisering ville være mere brugervenligt i mine øjne. — Froztbyte 18. apr 2012, 02:40 (CEST)
Jeg har lagt en tekst op over kampagnen: "Tak fordi du lægger filer op på Commons. For at komme til den danske Wikipedia klik her." så skulle det være muligt at komme tilbage. Jeg ved ikke lige hvordan man laver listen uden at "ødelægge" hjælpen med kode osv. --MGA73 (diskussion) 1. maj 2012, 09:02 (CEST)[svar]
Jeg har også klippe-klistret 2 linjer fra linket og indsat dem her. Hos mig ser det ud til at virke. --MGA73 (diskussion) 1. maj 2012, 10:24 (CEST)[svar]
Kan vi så skifte helt over nu? --Palnatoke (diskussion) 1. maj 2012, 10:32 (CEST)[svar]
Ja det kan vi. Efter lidt assistance fra #wikimedia-tech, har jeg oprettet "et insekt", der gør at det bliver gjort på en mere korrekt måde, der også virker uanset java, skin og CSS, og som også overlever opdateringer af MediaWiki-softwaren uden problemer :) MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 17. jun 2012, 09:45 (CEST)
Insektet var en succes og vi er nu live med en genvej direkte til Commons - det er dog stadigvæk muligt at lægge filer op på DaWiki via Speciel:Upload. Det eneste der mangler, er at Læg en fil op (ny)-linket fra sidemenuen bliver fjernet, men jeg kan ikke finde ud af hvor det kommer fra. Hvis der er andre (indloggede brugere) der også ser det, vil jeg gerne høre om det, så jeg kan eftersøge nærmere... MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 4. jul 2012, 17:57 (CEST)
Og med et venligt hint fra Bruger:Sarrus fik jeg fjernet den sidste rest :) MVH 7. jul 2012, 11:37 (CEST)
Konklusion:
'Læg en fil op' i menubaren til venstre, henviser nu til Commons, så de fleste kommer derover når de lægger filer op. Det er dog stadigvæk muligt at lægge filer op på den danske Wikipedia (hvilket let kan ændres ved at oprette endnu endnu bug) hvis man føler for det. Filer der bliver uploaded via det danske link, havner automatisk i kategorien Uploaded from da-wiki (og bliver desuden indekseret så det er let at se nye). MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 7. jul 2012, 11:37 (CEST)